Rady dotyczące użytkowania pralek:
  • Pamiętaj, by raz na jakiś czas wyczyścić filtr, który znajduje się zazwyczaj znajduje się w przedniej części pralki (froncie), u dołu po lewej lub prawej, za plastikowym panelem.
  • Upewnij się, że pralka stoi stabilnie i jest wypoziomowana, ponieważ może wpadać w wibracje, przemieszczać się i zbyt głośno pracować.
  • Przynajmniej raz na 6 miesięcy warto użyć odtłuszczacza, który usunie z bębna pralki, pompy i wszystkich węży osady, powstałe w związku z używaniem chemii pralniczej, tj. proszków i płynów do prania i płukania.
  • Przynajmniej raz na 6 miesięcy warto także zatroszczyć się o osady kamienne w całym układzie pralki. Im twardszą wodę mamy w domu, tym częściej warto użyć odkamieniacza, ponieważ przywraca bębnowi, pompie i grzałce pralki pierwotną wydajność. Jeżeli często pierzesz w niskich temperaturach, tym bardziej narażasz się na osady, których warto się pozbyć za pomocą odkamieniacza do pralek.
  • Sprawdź, czy Twoja instalacja elektryczna jest odpowienio uziemniona. Bez tego samoczynnie wyładowujące się wewnątrz urządzenia ładunki elektrostatyczne mogą uszkodzić programator. W najgorszym przypadku, może pojawić się zabójcze napięcie na obudowie pralki, dlatego upewnij się, że masz gniazdko z bolcem uziemniającym i jest on odpowiednio podpięty.
  • Drobne rzeczy, typu skarpetki, majtki i biustonosze wkładaj do siatki na pranie.
Rady dotyczące użytkowania lodówek:
  • Zanim uruchomisz lodówkę po zakupie, pozwól jej odstać przez 5 godzin. Pozwoli to na równomierne rozłożenie się gazu w instalacji oraz oleju w sprężarce, co uchroni agregat od zatarcia się.
  • Nie wkładaj ciepłych potraw do lodówki, ponieważ może dojść do uszkodzenia się lodówki, która będzie zmuszona do nieustannej pracy.
  • Zawsze owijaj w folie na garnki z zupą czy niezjedzone sałatki i surówki, a nawet wrzucone luzem owoce i warzywa, zwłaszcza pokrojone. W przeciwnym wypadku parujące jedzenie będzie powodowało osadzanie się wody w lodówce oraz zatykanie się kanału skroplin, a także nieprzyjemny zapach z lodówki. Dodatkowo, owijanie w folię żywności istotnie przedłuży świeżość potraw, a zwłaszcza intensywność smaku.
Rady dotyczące użytkowania zmywarek:
  • Należy regularnie czyścić filtry wody i zbierać resztki jedzenia ze zmywarki. Nie należy także wlewać płynów do zmywarki, takich jak resztki napojów, alkoholi czy sosów.
  • Jeśli zauważasz pogorszenie się jakości mycia zmywarki, przeczyść dokładnie jej śmigła lub użyj odtłuszczacza i odkamieniacza.
  • Raz na 6 miesięcy warto użyć odkamieniacza, który zapewni zmywarce powrót do pierwotnej wydajności, dzięki oczyszczeniu z osadów kamiennych wszystkich części wewnętrznych.
  • Przed pierwszym uruchomieniem, oprócz soli warto wlać także wodę do zasobnika soli oraz upewnić się, że wlaliśmy nabłyszczać i żel myjący/prosze myjący/tabletkę.
  • Tabletki kilka-w-jednym nie zapewniają doskonałych rezultatów zmywania.
Rady dotyczące użytkowania suszarek:
  • Po każdym suszeniu należy opróżnić pojemnik na wodę, która odparowywuje z prania.
  • Nie zapomnij także o filtrze resztek materiałów, znajdującym się wewnątrz suszarki przy drzwiach. Go również oczyszczamy każdorazowo po użyciu suszarki.
  • Drobne rzeczy, typu skarpetki, majtki i biustonosze wkładaj do siatki na pranie.
  • Warto używać chusteczek zapachowych do suszenia. Zapewni to świeży zapach na długo po suszeniu.
Rady dotyczące użytkowania mikrofalówek:
  • Warto utrzymywać wnętrze w czystości, ponieważ wydłuża to żywotność urządzenia.
  • Szczególną uwagę zwróć na płytkę mikową, która wyglądem przypomina szarą tekturkę, a pełni bardzo ważną rolę filtracji promieniowania mikrofalowego. Musi być zawsze czysta i sucha, jeśli ma na sobie resztki jedzenia, te mogą pewnego razu zapalić się i uszkodzić magnetron mikrofalówki, a czasem także moduł.
  • Nie wolno wkładać do wnętrza mikrofalówki żadnych metalowych przedmiotów, w tym metalowych wieczek produktów czy resztek folii aluminiowych po pakowaniu żywności.
  • Naczynia posrebrzane lub pozłacane, choćby były to tylko cienkie paski na bokach, nie nadają się do zmywarki i nie należy ich w niej używać.
Rady dotyczące użytkowania piekarników:
  • Należy zawsze utrzymywać w czystości piekarnik oraz używać folii aluminiowych do wykładania dna w czasie pieczenia. Folię po użyciu wyrzucamy, a piekarnika zazwyczaj nie trzeba skrobać.
  • Warto systematycznie używać odtłuszczacza w sprayu do ścianek piekarnika, ponieważ często z biegiem czasu piekarnik może zacząć wydzielać zapach spalenizny przy pieczeniu potraw.
  • Grillowanie, a zwłaszcza drobiu, powoduje nadmierne otłuszczanie się piekarnika i należy wtedy szczególnie zadbać o wyczyszczenie go po użyciu.